Digital samtid – uke 1

Sosiale medier

Gruppeoppgavene:

Hva er internett?

 

Internett er et verktøy som man bruker til å kommunisere og dele informasjon med.

 

Var det noe som overrasket deg i filmen?

 

At vi kan forvente en solar flare i nærmeste fremtid som kan ødelegge hele strømnettet på jorda og at vi har kommet såpass langt i utvikling av roboter. Det var også overraskende at selvkjørende biler består av mange datamaskiner som sender og mottar signaler og informasjon.

 

Var det noe som var vanskelig å forstå?

 

Det var vanskelig å forstå hvordan litt aktivitet på sola kan ha så stor effekt på elektrisiteten og internettet her på jorda.

 

Nevn noen avgjørende måter internett har forandret dagliglivet vårt?

 

Kommunikasjon, skole og utdanning, underholdning, jobber og forskning.

 

Oppgave 1:

 1. Hvor mange timer bruker du daglig på Internett?

 

Jeg bruker daglig mellom 4 og 5 timer på Internett.

 

 1. Hvilke apper og sosiale medier bruker du daglig?

 

Daglig bruker jeg mest sosiale medier og apper som Facebook, SnapChat og Instagram, men også YouTube, VG, Netflix og lignende.

 

 1. Forsøk å finne ut hvor mange i Norge i dag som bruker Facebook og SnapChat daglig.

 

Facebook er det største og mest populære sosiale mediet i Norge og brukes daglig av rundt 3 millioner nordmenn. SnapChat brukes daglig av omtrent 1,9 millioner nordmenn.

 

( http://sosialkommunikasjon.no/brukertallene-i-sosiale-medier/

)

 

 1. Forsøk å finne ut hvor mange i Norge som ikke bruker internett.

 

Omtrent 250,000 (5% av befolkningen) nordmenn hevder å ikke ha brukt internett de siste 3 månedene.

 

( http://iktnytt.no/nordmenns-bruk-av-internett/ )

 

 1. Hvordan kan økningen i ensomhet som Ungdata-undersøkelsen viser, skyldes den digitale måten vi kommuniserer på?

 

Bruk av sosiale medier gjør at vi kan ha et mye større sosialt nettverk enn det som var vanlig tidligere. Dette gjør flere bruker mer tid på sosiale medier enn ordentlig tid med venner ansikt-til-ansikt. Over tid tror jeg dette går ut over forhold mellom gode venner ved at man møtes mindre og ikke har like god kontakt.  Selv om man får større sosialt nettverk tror jeg folk føler seg mer ensom på grunn av de som kanskje før var gode venner, har blitt mer og mer en del av det store sosiale nettverket.

 

 1. Hvilke fire punkter kjennetegner kommunikasjon på sosiale medier?

 

Kjennetegn på kommunikasjon i sosiale medier:

 • Flere møtepunkter
 • Store sosiale nettverk
 • Kortere tidsintervaller
 • Mange-til-mange situasjon

 

Oppgave 2:

 1. Hva er forskjellen på vertikale og horisontale sosiale systemer?

 

I det vertikale sosiale systemet er vi fysisk sammen i større eller mindre grupper, som for eksempel kan være på skolen, i håndballaget, familie eller med russe-gjengen. Det horisontale sosiale systemet er for eksempel online-spill eller sosiale medier som Facebook, YouTube og Instagram. I det horisontale sosiale systemet kan vi ofte forme vårt eget sosiale nettverk.

 

 1. Hvordan kan teknologi brukes til å styrke kommunikasjon og sosial tilhørlighet?

 

Teknologien har gjort det veldig lett for oss å kommunisere og du kan få tak i nesten hver som helst innen veldig kort tid, til og med personer på andre siden av jorda ved hjelp av sosiale medier. Kommunikasjonen har endret seg drastisk de siste årene og har endret levemåten til veldig mange. Teknologi, i hovedsak sosiale medier, har hjulpet mange med den sosiale tilhørigheten eller forbindelsene man føler med andre. Familiemedlemmer, venner, besteforeldre og mange flere som reiser fra hverandre kan enkelt i dag kommunisere via sosiale medier.

 

 1. Hvordan kan språklige og kulturelle minoriteter bruke sosiale nettverk?

 

Språklige og kulturelle minoriteter kan bruke sosiale medier på samme måte som alle andre. Dersom det er noe spesielt man ønsker å snakke om finnes det forumer for alt ute på Internett hvor du kan dele meningene dine med andre som tenker likt som deg. Minoriteter kan også bruke sosiale medier til å bli kjent med folk utenom minoriteten sin på en enkel måte.

 

 1. Kartlegg din egen hverdag. Hvor mange timer bruker du på skole, trening, henge med venner, familie, alene på rommet og timer til å sove? Hvor brukte du sosiale medier mest?

 

Dagen min starter 06:45 med frokost og YouTube en god time før jeg tar bussen til skolen. Jeg er på skolen fra 08:30 til ca. 14:30 og en god del av denne tiden går også til sosiale medier, selv om jeg omgås med venner til en hver tid der. 15:00 drar jeg enten på treningssenter eller til kjæresten min. På trening går det ofte litt tid på sosiale medier også. 17:00 kommer jeg hjem og gjør lekser eller øver til prøver i ca. en time. Etter dette går vanligvis resten av dagen til YouTube, online-spill og sosiale medier. 22:00 legger jeg meg i senga, ser litt over Facebook og Snapchat før jeg legger meg rundt 23:00 og får 8 timer med søvn. Jeg bruker definitivt mest tid på sosiale medier på ettermiddagen/kvelden og vil si det fort går 4-5 timer på sosiale medier om dagen.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s